Wat is brand design? Begrijp de kracht van merkontwerp

Brand design, ook wel bekend als merkontwerp of merkdesign, is het proces van het creëren en vormgeven van de visuele identiteit van een merk. Maar wat is brand design precies?

Het omvat het ontwikkelen van een samenhangende en onderscheidende merkstrategie, het ontwerpen van een professioneel logo en het creëren van grafische elementen die consistent worden gebruikt in alle communicatie-uitingen van het merk.

Inhoudsopgave:

Wat is brand design

Wat is brand design?

Brand design bestaat in mijn ogen uit 2 belangrijke dingen, namelijk; bedrijfsstrategie en grafisch design.

Zoals in de afbeelding hierboven te zien is, is brand design/merkontwerp de overlap tussen ondernemen (business) en ontwerpen (design). Met andere woorden; brand design is meer dan alleen grafisch ontwerp.

Kan een graphic designer bedrijfsidentiteit ontwerpen?

Dat hangt er van af..

Ik geloof dat een (grafisch) designer creatief moet zijn, oog voor detail moet hebben en uitgebreide kennis omtrent de psychologie van kleur, typografie (lettertype gebruik) en vormgeving in het algemeen.

Maar, als dit toegepast wordt om bedrijfsidentiteit te ontwerpen moet diegene ook ervaring hebben met ondernemen, profileren en marketing.

Design is niet genoeg

Een logo of ander grafisch werk maken dat er mooi uitziet is leuk, maar ook subjectief. Niet iedereen kan het mooi vinden.

De volgende vraag is of het ook werkt. Brand design is namelijk objectief. Er zijn regels en er is onderzoek nodig richting concurrentie en demografie om die toe te kunnen passen.

Naar mijn mening is een graphic designer in deze vergelijkbaar met bijvoorbeeld een elektricien. Het is een belangrijk onderdeel, maar niet genoeg om een huis te bouwen. Hetzelfde geldt voor uw bedrijfsidentiteit.

logo creation

Het belang van brand design

Brand design speelt een cruciale rol in bedrijven van alle groottes. Het helpt merken zich te onderscheiden van hun concurrenten en een positieve merkimago op te bouwen.

Hier zijn enkele redenen waarom brand design belangrijk is:

Herkenbaarheid

Een sterk brand design zorgt ervoor dat jouw merk direct herkenbaar is voor het publiek. Consistente visuele elementen, zoals kleuren, typografie en logo’s, helpen jouw merk in het geheugen van potentiële klanten te komen.

Onderscheidend vermogen

In een competitieve markt is het essentieel om je te onderscheiden van andere merken. Brand design stelt je in staat om een unieke visuele identiteit te creëren die jouw merk authentiek en gedenkwaardig maakt.

Vertrouwen opbouwen

Een professioneel en consistent brand design wekt vertrouwen bij jouw doelgroep. Het laat zien dat jouw merk betrouwbaar en geloofwaardig is, wat essentieel is voor het opbouwen van langdurige relaties met klanten.

Het bouwen van een (visuele) identiteit

Een sterke visuele identiteit is de hoeksteen van brand design. Hier zijn enkele stappen die MB Brand Design gebruikt om een effectieve visuele identiteit op te bouwen:

Merkonderzoek

Begrijp de kernwaarden, doelgroep en positionering van jouw merk. Identificeer wat jouw merk uniek maakt en welke boodschap je wilt overbrengen.

Logo-ontwerp

Een uniek en representatief logo creëren dat de essentie van jouw merk weerspiegelt. Zorg ervoor dat het logo schaalbaar en geschikt is voor verschillende media.

Bedrijven die dat goed hebben gedaan zijn bijvoorbeeld deze 10 bedrijven met de meest iconische logo’s.

Kleurenpalet en typografie

Het bepalen van een passend kleurenpalet dat de persoonlijkheid en waarden van jouw merk weergeeft. Belangrijk is een set typografie die consistent wordt gebruikt in alle communicatie-uitingen.

Grafische elementen

Creëer grafische elementen, zoals pictogrammen, patronen of illustraties, die bijdragen aan de visuele identiteit van jouw merk. Deze elementen moeten consistent worden gebruikt in verschillende ontwerpen.

wat is brand design

De rol van grafisch ontwerp in brand design

Grafisch ontwerp speelt een cruciale rol in het communiceren van jouw merkboodschap en waarden. Hier zijn enkele manieren waarop grafisch ontwerp bijdraagt aan effectieve merkcommunicatie:

Visuele consistentie

Grafisch ontwerp zorgt ervoor dat jouw merk visueel consistent is op alle communicatieplatformen. Dit omvat het gebruik van consistente kleuren, typografie, beeldmateriaal en grafische elementen.

Visuele hiërarchie:

Door middel van grafisch ontwerp kun je de hiërarchie van informatie bepalen en de belangrijkste elementen van jouw merkcommunicatie benadrukken. Dit helpt bij het overbrengen van de juiste boodschap naar jouw doelgroep.

Creatieve expressie

Grafisch ontwerp stelt je in staat om creatief te zijn en jouw merk op een unieke en opvallende manier te presenteren. Het geeft jou de mogelijkheid om visueel aantrekkelijke en gedenkwaardige ontwerpen te creëren die de aandacht trekken.

Consistentie in brand design: waarom is het belangrijk?

Consistentie is een essentieel element in brand design en merkcommunicatie. Hier is waarom consistentie belangrijk is:

Herkenbaarheid

Consistentie in merkuitingen zorgt voor een directe herkenning van jouw merk bij het publiek. Wanneer alle communicatie-uitingen, zoals een professionele website, social media, verpakkingen en advertenties, consistent zijn wat betreft kleuren, typografie en visuele elementen, versterkt dit de herkenbaarheid van jouw merk.

Betrouwbaarheid

Consistentie straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit. Wanneer jouw merk consistent is in alle aspecten van communicatie, creëert dit vertrouwen bij jouw doelgroep. Het laat zien dat jouw merk consistent is in de levering van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Eenduidige boodschap

Consistentie zorgt ervoor dat jouw merkboodschap duidelijk en coherent is. Door consistent te zijn in de manier waarop je jouw merkwaarden, voordelen en boodschap communiceert, voorkom je verwarring bij jouw doelgroep en maak je een blijvende indruk.

Langdurige merkherinnering

Consistentie draagt bij aan het creëren van een langdurige merkherinnering. Wanneer mensen herhaaldelijk worden blootgesteld aan een consistent merkbeeld, wordt jouw merk verankerd in hun geheugen, wat de kans vergroot dat ze voor jouw merk kiezen bij toekomstige aankopen.

brand design - the hive

Conclusie – Wat is brand design:

Door het implementeren van deze stappen en het waarborgen van consistentie in alle aspecten van brand design, kun je een sterke visuele identiteit opbouwen, effectieve merkstrategieën implementeren en een blijvende indruk maken op jouw doelgroep.

Een goed logo is een goed begin en er zijn verschillende redenen waarom een logo belangrijk is. Naast alle belangrijke middelen, waaronder typografie, kleuren en positionering kan je ook denken aan het implementeren van video als marketingoptie.

Aandachtspunten:

  • Identificeer en begrijp jouw doelgroep
  • Definieer jouw merkidentiteit
  • Ontwikkel een onderscheidende visuele identiteit
  • Creëer een consistente merkbeleving
  • Integreer branddesign in alle communicatiekanalen
  • Evalueer en pas aan indien nodig

MB Brand Design staat klaar om te helpen

Bekijk alle diensten of neem gratis contact op voor meer informatie over hoe MB Brand Design zou kunnen helpen met de ontwikkeling van uw bedrijf.