Zelf een gratis logo maken

Een gratis logo maken. Dat kan, met sites zoals logomaker.com. Maar, is het ook verstandig..? 

Inhoudsopgave:

Zelf een gratis logo maken

Het lijkt leuk. Je typt je naam in, kiest een stijl en je krijgt meteen honderden suggesties, gratis.

Maar, vervolgens zit je met een ‘logo’ dat niet uniek is, niet gemaakt is in combinatie met een bijpassende huisstijl en waarschijnlijk al door anderen gebruikt wordt.

Dit soort websites maakt gebruik van geautomatiseerde software om grafische ontwerpen te maken. Voor logo’s betekent dit dat je een aantal opties selecteert en de website vervolgens een logo voor je genereert.

Goedkoop = duurkoop

Want wat gratis leek te zijn, kost ineens heel veel. Niet alleen kunnen dit soort generieke ontwerpen schadelijk zijn voor jouw bedrijf.

Deze sites, zoals logomaker.com, bieden je tijdens het proces van alles aan om toch aan je te verdienen. Zoals design- en marketingdiensten of webhosting. 

En hun eigen reputatie lijdt daar ook onder. Het moederbedrijf van logomaker.com is LogoMix:

gratis logo maken

Nadelen van een gratis logo maken met automatische websites

1. Gebrek aan originaliteit

Automatische websites bieden vaak een beperkt aantal opties om uit te kiezen en ze worden gebruikt door veel andere bedrijven. Het resultaat is dat veel logo’s er hetzelfde uitzien en er geen onderscheid is tussen merken.

2. Beperkte aanpassingsmogelijkheden

Met een automatische website is er vaak weinig ruimte om een logo aan te passen. Als je een specifieke visie hebt voor je logo, kan een automatische website je niet bieden wat je nodig hebt.

3. Slechte kwaliteit

De kwaliteit van een logo gemaakt met een automatische website is vaak lager dan die van een logo gemaakt door een professionele grafisch ontwerper. Dit komt omdat de software niet in staat is om complexe ontwerpbeslissingen te nemen.

4. Mogelijke auteursrechtelijke kwesties

Als je een logo maakt met een automatische website, is de kans groter dat je auteursrechtelijke problemen krijgt omdat veel andere bedrijven hetzelfde logo kunnen gebruiken.

Zelf een gratis logo maken

Hoe je een logo kunt maken zonder automatische websites

Zelf een gratis logo maken met (professionele) software

Je kunt je natuurlijk zelf verdiepen in het maken van een logo. Op deze manier is het mogelijk om een uniek logo te creëren.

Ook is dit een veel goedkopere of zelfs gratis optie. Maar het leren en ontwerpen van je eigen logo zal in de meeste gevallen veel tijd in beslag nemen.

Werk samen met een professionele grafisch ontwerper

Het werken met een professionele grafisch ontwerper is de beste manier om een uniek en professioneel logo te krijgen.

Een grafisch ontwerper kan luisteren naar je visie en ideeën en deze omzetten in een logo dat bij je merk past.

Conclusie

Hoewel automatische websites voor logo-ontwerp een snelle en gemakkelijke oplossing kunnen zijn, zijn er veel nadelen verbonden aan het gebruik ervan.

Zelf een logo ontwerpen is mogelijk, maar kost veel tijd. Een professionele grafisch ontwerper kan je helpen bij het maken van een uniek logo dat bij je merk past.

Aandachtspunten

  • Een logo is een belangrijk onderdeel van de branding van een bedrijf en moet uniek en professioneel zijn.
  • Automatische websites voor logo ontwerp bieden snelheid en gemak, maar kunnen resulteren in generieke en slechte kwaliteit logo’s.
  • Het is belangrijk om rekening te houden met auteursrechten en eventuele kwesties bij het gebruik van automatische website logo’s.
  • Het werken met een professionele grafisch ontwerper kan duur zijn, maar is uiteindelijk de beste optie.